Mi is pontosan a puffer tartály

Egy puffer tartály a legjobb módszer arra, hogy a kazánodból kevesebb fa felhasználásával több energiát hozz ki. Alkalmazása a biomassza kazán témakörében már egy haladó szintet jelent, de az egyik legtöbb időt, energiát és pénzt mégis csak ez hagyja majd a zsebedben.

A puffer tároló, egy fűtésrendszerbe kapcsolt ún. hőenergia akkumulátor, mely a megtermelt és a fűtésre közvetlenül fel nem használt hőenergiát felfogja, tárolja, majd a fűtési igénynek megfelelő tempóban betáplálja a fűtési rendszerbe.

A legfontosabb, hogy puffert bármelyik biomassza alapú fűtési rendszerre kapcsolhatsz és bár eltérő módon, de mindenképen pénzt takarít meg neked.

FONTOS!

Tudd azonban azt is, hogy a legnagyobb közvetlen extra haszonnal a vegyes tüzelésű és faelgázosító kazánokkal egybeépített puffer tartály esetében számolhatsz. Az aprítékégető kazán esetén, ha nem is teljesen, de más a helyzet. Kisebb tüzelőanyag megtakarítással, de ezzel párhuzamosan jelentősebb közvetett haszonnal számolhatsz.

A különbség annak tudható be, hogy a vegyes tüzelésű kazánokkal szemben az apríték égető kazán működése sokkal pontosabban szabályozott. Ennek köszönhetően képesek a tüzelési teljesítményüket úgy is akár 70%-al csökkenteni, hogy közben a 90% feletti tüzelési hatékonyságukat is megtartják.

Az elsődleges hasznod a faapríték kazán és puffer tartály összeépítése esetében az összetettebb működésű kazánod élettartamának növekedésében és a hő csúcsok kisimításában jelentkezik.

  • A puffer tároló beépítésével az apríték tüzelésű kazánod élettartama meghosszabbodik. Ha biomassza fűtési rendszerben gondolkodsz, akkor vedd figyelembe, hogy a gázfűtéshez hasonló komfortot nyújtó kényelem a gázkazánokhoz hasonlóan összetett műszaki megoldásokat is jelent. Egy hőtároló tartály a rendszer kiegyenlített működését, kevesebb ki és bekapcsolást, rövidebb összesített tüzelési időt, ritkább felfűtési időt, hatékonyabb teljesítményt biztosít. A felsorolt rendszer előnyök pedig végső soron a kazánod megnövekedett élettartalmában jelentkeznek.
  • Időszakosan a kazánodból akár névérték feletti teljesítményt is kihozhatsz egy hőtároló puffer tartály segítségével. Ezt elsődlegesen nagyobb teljesítményű kazán és térfogatú puffer együttes működtetése esetén tudod megtenni, pl. fűtőmű, vagy társasház fűtése. Ilyen esetekben nem kell az időszakosan megnövekedő használati meleg víz igényre a kazánod méretezni. Az időszakos extra igényt az előzetesen a puffer tárolóba tartalékolt hőenergiából tudod biztosítani. Ennek a pontos méretezéséhez azonban mindenképen energetikus és a napi fogyasztások óránkénti lebontása szükséges.

Puffer tartállyal kiegészített fűtési rendszer sematikus ábrája


Puffer tartály fajták

Bár elsősorban a hőtároló funkciójáról ismerheted, de tudd azt is, hogy nem csak ebben gondolkodhatsz egy puffer tartály esetében. Többféle lehetőség közül választva egy hőtároló tartályt az egyedi igényeid és céljaidnak megfelelően is „felöltöztethetsz”. A legegyszerűbb hőtárolós változat mellett a következők is rendelkezésedre állnak.

Puffer tartály extrák

  • Puffer tartályba épített használati melegvíz tároló, mellyel a mindennapokban HMV tároló vagy tartály néven is találkozhatsz. Ez lehet tartályos, és átfolyó rendszerű is. Az utóbbi esetben nem tartály, hanem egy rendkívül vékony falú és nagy összesített felületű spirál csövön folyik keresztül a használati melegvíz, melyet az átfolyás során a puffer tartályban lévő víz melegíti fel. Egy ilyen megoldás az átlagos 5 hónapos éves fűtési szezonban biztosítja számodra a meleg vizet. Így a villanybojlerednek legalább éves szinten 5 hónapot nem kell működnie. Ez évente akár 25.000 forintos áramszámla megtakarítást is jelenthet neked és családodnak.
    (A számoláshoz érdemes a szakmában elfogadott ököl szabályt is figyelembe venned, mely szerint, ha a használati meleg vizedet gázzal állítod elő, akkor az általában egy több gyermekes háztartás esetén a teljes gázfogyasztásod 15-20% -át teszi ki)
  • Ha nem csak a fűtés szezonban, de egész évben meg szeretnéd takarítani a használati melegvíz előállítás villany vagy gáz számláját, akkor a napkollektorral összekapcsolt puffer tartályban kell gondolkodnod. Ebben az esetben a fűtés szezonon kívüli időszakban a napkollektor által előállított meleg víz fűti fel a puffer tartályod, a puffer meleg vize pedig a használati melegvized. A fűtés szezonban pedig a napsütés által előállított melegvíz a fűtési puffer felfűtésre aktívan segít rá.
  • Ha nem egy, hanem két hőcserélő csőspirállal rendelkezik a puffer tartályod, akkor nem csak a napkollektor termelte meleg vizet, hanem további hőenergia források által termelt hőt is belevezethetsz a puffer tartályodba. Ez lehet egy hőszivattyú vagy a kazánod mellett működtetett vízteres kandalló is, amelyek által termelt melegvizet vezeted bele a hőtároló tartályodba.

Centrometal CAS puffer tartály